Jonge mantelzorgers? Wie zijn dat?


Er is nog best veel onbekendheid over de term jonge mantelzorgers en daarom heeft de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg een landelijke definitie opgesteld:

‘Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoeften. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een opa, oma of goede buur. Zij helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, met het regelen van de zorg (mentor-, bewindvoerder- en curatortaken) en hebben extra taken in het huishouden. Maar daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten; zorgen over degene die zorg nodig heeft, de algehele situatie en de toekomst. Ze missen mogelijk de nodige zorg en aandacht voor zichzelf en “ervaren een lagere kwaliteit van het leven dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie in het gezin”.’

Voorbeelden van jonge mantelzorgers zijn o.a. kinderen/jongeren met een broertje of zusje die ADHD/autisme hebben, een vader hebben die kampt met een borderline stoornis, een moeder die borstkanker heeft of als je een opa hebt die parkinson heeft. Er zijn dus heel veel verschillende situaties die maken dat je je zelf jonge mantelzorger kunt noemen. Op www.weekvandejongemantelzorger.nl vind je verschillende verhalen van andere jonge mantelzorgers, misschien herken je je zelf er wel in. Zo ja, kijk dan ook eens op www.mantelzorgweek.nl/support voor het overzicht van de verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers in jouw gemeente.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *